Íme még egy változata a forralt bornak - szintén Alíztól - ezúttal aszalt gyümölcsökkel dúsítva. Egyébként a forralt borok készítésénél a legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. Magyarán, ha finom borból készítjük a forralt bort, finom lesz a végeredmény is függetlenül az ízesítőktől. Ha viszont gyenge a bor minősége, rakhatunk bele bármit, mert úgysem lesz jó ízű.
Hozzávalók1 l fehérbor, 3-4 evőkanál cukor vagy méz, 1 fahéjrúd, 5-6 szegfűszeg, 3-4 evőkanálnyi apróra vágott aszalt gyümölcs – mazsola, aszalt szilva, barack, áfonya, alma stb. –, kb. 1 dl rum.
Elkészítése
1. Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a rumba legalább két órára.
2. A bort a cukorral vagy mézzel, a fűszerekkel és a rumból kivett aszalt gyümölcsökkel forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve meleg helyen tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
3. Poharakba töltve kínáljuk, úgy, hogy mindegyikbe jusson az aszalt gyümölcsökből is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése