2023. január 14., szombat

Gundel-palacsinta

 

Íme a másik Gundel-recept, amit szintén Simonfi Ildikó kolléganőnk készített el Gundel János receptje alapján. 
Hozzávalók

A palacsintához: 2 tojás, 24 dkg liszt, 2 dl tej, cukor, 10 dkg zsír; A töltelékhez: 1,5 dl rum, 4 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott narancshéj, 18 dkg dióbél, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, őrölt fahéj; a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, 3 dkg vaníliás cukor, 10 dkg csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 8 dkg cukor. 
 
Elkészítése

1. Előző nap áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékonyra vágott cukrozott narancshéjat. 
2. A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. 
3. Ha kissé kihűlt, elkeverjük benne a rum felét. Ezzel töltjük meg a palacsintákat. 
4. A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk. 
5. A csokoládét felolvasztjuk, a tejszínből kemény habot verünk. 
6. A tojássárgájákat cukorral, kevés liszttel és hideg tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a csokoládét, majd vékony sugárban a forró tejet. Felforralni nem szabad. A tűzről levéve a mártást fokozatosan a tejszínhabhoz keverjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. 
7. Szokásos módon 12 db palacsintát sütünk. 
8. A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, majd ezt tesszük egy előmelegített tűzálló tálra, és a forró mártást csak az utolsó pillanatban tesszük rá. 
 
Jó tudni! 

• Az eredeti recept szerint nem kell flambírozni a Gundel-palacsintát, fontos azonban, hogy a diós töltelék és a csokoládémártás intenzív rum ízű legyen.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: