2023. január 14., szombat

Palacsintapor és nedves tisztítókendő

 

2014. januárjában az év elejét egészségügyi problémáim miatt kórházban töltöttem, emiatt a vezércikket Pál Bíborka kolléganőm írta. A címlapot pedig Siklódy Ferenc grafikus készítette. 
A következő történet megszokott, a belőle levonható tanulságok azonban egy új életforma felé mutatnak, amelyben a porlevesen túl már csupán egyetlen eszközre van szüksége a háziasszonyoknak a háztartás vezetéséhez: egy nedves törlőkendőre. Akik pedig ennél is biztosabbra akarnak menni, azok a baktériumölés érdekében egy bejárónőt is alkalmaznak. Egy székelyföldi lány szájából szól a történet, aki úgy döntött, Angliában gyűjti össze azt az alaptőkét, amellyel aztán belevághat a normálisnak nevezett hétköznapi életbe, gondolván, ha minden jól megy, vásárol majd magának egy lakást itthon – mert a visszatérés azért fontos. Addig viszont más családok otthonát takarítja Angliában. A családi házakban tapasztalt higiéniai állapotok azonban megdöbbentették. Az angliai nők többsége ugyanis már nem igazán tudja, milyen is az, amikor egy becsületes háziasszony keze nyomán ragyog a lakás. Hogy ennek eléréséhez kell például egy hatékony tisztítószer, portörlő, vödör és egy rakás egyéb kellék, azt már teljesen fölöslegesnek tartják, amióta van nekik nedves törlőkendőjük. Nedves toalett- és vécétisztító kendő, fürdőszobai tisztítókendő, antibakteriális háztartási tisztítókendő, a mikró, a hűtő és a fagyasztó tisztítására alkalmas törlőkendő, külön a sütő- és az acélfelületek tisztítására szánt kendő, és még sorolhatnám. A modern, és akár kiskosztümben is használható törlőkendők egyetlen bökkenője, hogy bejárónő nélkül nem igazán hatékonyak. És hogy mi köze az angol háziasszonyok takarítási módszereinek a Székely Konyhához? A minta, amely az élet egyéb területein is nagyon gyorsan hasznosul: lásd a gyorsfagyasztott ételeket vagy a palacsintaport (!), amelyek mind hatékonyan gátolják, hogy a fiatal nők rávegyék magukat a főzés alapjainak elsajátítására. (Magyarországon épp a napokban tettek közzé egy videointerjús felmérést, amelyben azt kérdezték meg az utcán sétáló lányoktól, hölgyektől, hogyan kell hígpalacsintát készíteni? – Bemegyek a legközelebbi szupermarketbe, veszek palacsintaport, és azt felvegyítem – hangzott az egyik fiatal lány válasza.) Gundel János, az egyik leghíresebb magyar „gasztrodinasztia” leszármazottja szerint előbb-utóbb odajutunk, hogy az étkezési és táplálkozási szokásokat az általános iskolákban kell megtanítsuk a gyermekeinknek. Gondolata egyáltalán nem meglepő, ha arra gondolok, hogy nagymamám még kenyeret sütött a kemencében, egy szemvillanás alatt elvágta a tyúk nyakát, forrázta és kopasztotta, túróspuliszka-tekercset is készített, és ez csak néhány dolog, amit sajnos édesanyám már nem gyakran csinál, én pedig nem is tudom, hogyan kell. Sőt, már kemencénk sincs. 

Nincsenek megjegyzések: