2023. január 8., vasárnap

Brownie - Novák Károly Eduárd kedvence

Ez a sütemény sem mostanában készült, készítője pedig nem más, mint a jelenlegi romániai sportminiszter, Novák Károly Eduárd. Minden bizonnyal a sütemény készítésekor ő sem gondolta, hogy néhány év múlva fényes karrier vár rá, de megtudhatják, miket gondolt akkoriban, ha elolvassák Pál Bíborka írását az alábbiakban. De most előbb jöjjön a recept! 
Hozzávalók

26 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 4 tojás, 30 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 14 dkg liszt, 10 dkg darabolt dió, 1 tasak sütőpor. 

Elkészítése

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. 
2. Felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal. Közben összekeverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a csokoládéhoz adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, végül belekeverjük a darabolt diót. 
3. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
4. Még langyosan vaníliafagylalttal tálaljuk. 
 
Jó tudni! 

• A megadott mennyiség egy kisebb tepsihez elég. 
• Tűpróbánál a süteménynek tapadnia kell a fogvájóhoz.

Novák Károly Eduárd olimpikon első süteménye

Bár aktív sportolóként szigorú étrend szerint táplálkozik, az ünnepek alatt Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok sem tud ellenállni az édes kísértésnek. Olyannyira nem, hogy nemrégiben elkészítette élete első süteményét, a háromgyerekes család legújabb kedvencét: az amerikai brownie-t. 
 
Pályafutásának legsikeresebb évét zárta Novák Károly Eduárd, 2012. szeptember 1-jén Londonban megnyerte a 4 kilométeres paralimpiai pályaversenyt. Mint mondta, sikerének titka a kitartás és az önmegtartóztatás, ami miatt gyakran kell lemondania az ínyenc falatokról is. „Nekünk, sportolóknak alapszabály, hogy annak függvényében táplálkozzunk, hogy mennyi energiát égetünk el. Egy olyan napon, amikor 5-6 órát edzünk és nagyjából 2500-3000 kilokalóriára van szükségünk, akkor nagyon fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása. Emellett azonban állandóan tartanunk kell a súlyunkat” – mondta Novák Károly Eduárd. Hozzátette, szerinte az egészséges táplálkozás titka, mindenki számára ugyanaz: egyensúlyban tartani a szervezetbe bevitt tápértéket az energiaszükséglettel. A külföldi edzőtáborok miatt a sportoló gyakran van távol családjától, ilyenkor bizony ő is több időt tölt a konyhában, főként olasz tésztaféléket készít magának, mint a carbonara és a pikáns, paradicsomos arrabiata. A Székely Konyha számára viszont a család idei kedvencét, a brownie-t készítette el, amely az amerikai konyha népszerű süteménye, receptjét először 1906-ban publikálták. „Tavaly karácsonykor a muffinreceptek voltak terítéken nálunk, idén, miután felfedeztük ezt a gyorsan és könnyen elkészíthető süteményt, több rendben készítettünk brownie-t. Bevallom, eddig csak kész állapotában láttam a süteményt, sőt nem is vagyok jártas ezeknek a készítésében” – fogalmazott a paralimpikon. Lévén első próbálkozása, a sportoló nem bízta a véletlenre a süteménykészítést, és megkérte feleségét, Laurát, hogy felügyelje a folyamatot. „Brownie-mentésre” azonban nem került sor, a paralimpikon élvezettel keverte össze az alaptészta hozzávalóit, az étcsokoládét a vajjal, a liszttel és a tojásokkal felvert cukrot. A sütőből 20 perc után előbukkanó édes különlegesség láttán pedig büszke, széles mosoly ült Novák arcára. Az ízben és látványában is egyaránt izgalmas amerikai süteményből a kerékpározó edzőtársai is kaptak, látogatásunkat követően ugyanis egy tál brownie kíséretében rögtön edzésre indult az olimpikon. 

Nincsenek megjegyzések: