2023. január 16., hétfő

Orjaleves

 

Most van szezonja az orjalevesnek, hiszen nemrég voltak a disznóvágások, és ezt az ételt friss orjacsontból készítik. A képen látható orjalevest vendéglátónk, Biszak Enikő készítette, a receptjét pedig alább olvashatják. 
Hozzávalók

Az orjaleveshez: 1 orjacsont, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyem, 6 dkg zeller, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, szemes bors. 
A grízgaluskához: 2 tojás, csipetnyi só, 6 evőkanál gríz. 
 
Elkészítése

1. Az orjacsontot kb. 2 liter hideg vízben feltesszük főni, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús puhulni kezd. Ha felforrt, leszedjük a habját. 
2. Ezalatt megpucoljuk a zöldségeket, és miután a hús kb. 40 percig főtt, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és fűszerezzük. Lassú tűzön tovább főzzük, amíg minden megpuhul benne, majd leszűrjük.
3. Elkészítjük a grízgaluskát: a tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a grízt, és amikor a víz felforrt, kanállal beleszaggatjuk, majd csendes tűzön addig főzzük, amíg megpuhul. Végül leszűrjük. 
4. A forró levest a leszűrt galuskákra kanalazzuk, tálaláskor külön tányéron asztalra tesszük a levesben főtt húst és a zöldséget is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: