Ezt a különleges főételt szintén korábbi vendéglátónk, Biszak Enikő ajánlotta főleg ünnepi alkalmakra. Biszak Enikőről korábbi bejegyzésünkben olvashatnak.
HozzávalókA sült csirkecombhoz: 12 alsó vagy felső csirkecomb, só, bors, kevés olaj.
A tésztagöngyöleghez: 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1 tojás, 1 evőkanál ecet, 3 evőkanál tej.
A gyümölcsmártáshoz: 50 dkg fagyasztott, magozott vegyes gyümölcs (málna, eper, ribizli, szeder, áfonya, meggy), néhány szem aszalt szilva, fél narancs, 1 evőkanál méz, pici só, 2 dl vörösbor, fahéj, szegfűszeg, diónyi vaj, 10 dkg cukor.
A burgonyapogácsához: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, csipetnyi reszelt szerecsendió, só.
Elkészítése
1. A csirkecombokat sóval, borssal fűszerezzük, megsütjük, majd kihűtjük.
2. Amíg a csirkecombok sülnek, illetve amíg kihűlnek elkészítjük a rétestésztát. Húsz deka lisztből öt deka zsírral, a tojással, az ecettel és a tejjel jól nyújtható rétestésztát gyúrunk; a maradék tíz deka lisztet tíz deka zsírral elmorzsoljuk és hűtőben tartjuk felhasználásig. A rétestésztát kinyújtjuk, rákenjük a zsíros masszát, majd a széleket lentről fel, fentről le, jobbról balra és balról jobbra irányba behajtogatjuk. A hajtogatott masszát negyed órát pihentetjük, majd újra kinyújtjuk; a hajtogatást még egyszer megismételjük.
3. Amikor utoljára nyújtjuk ki a tésztát, nagy négyzetekre vágjuk és a kihűlt csirkecombokat belegöngyöljük.
4. A göngyölegeket muffinformába rakjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
5. Amíg a göngyölt csirkecomb sül, elkészítjük a gyümölcsmártást: a vajon megfuttatjuk a lereszelt narancs héját, hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mézet, sót, fahéjat, bort, majd meghintjük a cukorral. Addig főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik.
6. Elkészítjük a burgonyapogácsát is: A krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejfölt, tojássárgáját és a fűszereket, krémesre kavarjuk, mint a krumplipürét. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszából halmokat rakunk, és aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése