2023. január 9., hétfő

Gyömbéres kacsasült - Farsangi kacsasült György Róbert mesterszakácstól

 

Ezt a kacsasültet sem mostanság készítette György Róbert mesterszakács... Robi azóta saját éttermet nyitott, és jól működő catering-szolgáltatása van, ételhordó autói naponta szállítják az ízletes ebédet a Gyergyói-medence mindegyik településére. Az alábbiakban megtudhatják, hogyan készíti Robi a kacsasültet gyömbéresen, illetve a recept után néhány gondolatot róla is olvashatnak Rita tollából.
Hozzávalók

4 db fiatal, megtisztított kacsa, 1 fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl olaj, őrölt gyömbér, koriander, oregano, bazsalikom, kakukkfű, őrölt kömény, só, bors; 1 kg burgonya. 
 
Elkészítése

1. A megmosott kacsákat szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük a víztől. 
2. Előkészítjük a páct: az olajban elkeverjük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, alaposan bekenjük vele a kacsákat, és egy tálban lefedve 24 órára hűtőszekrénybe tesszük.
3. A sütéshez egy tűzálló edénybe helyezzük a pácolt húsokat és 180 fokon fél órán át fedő alatt pároljuk, majd levéve a fedőt ropogósra sütjük. Időközben borral, illetve a saját levével locsolgatjuk. 
4. Amíg a kacsa sül, elkészítjük a krumplit is: meghámozzuk, megmossuk, sóval, borssal, kevés pirospaprikával megszórjuk, és egy olajjal kikent tepsiben ropogósra sütjük. 
5. A kacsasültet a sült krumplival salátalevélen tálaljuk.

Jó étvágyat!


Farsangi kacsasült Robitól 

A gyergyószentmiklósi György Róbert 2001 óta dolgozik szakácsként, a főzőtudomány fortélyait több elismert mesterszakácstól tanulta. A Robi Konyha működtetését 2008-ban kezdte el a Szent Benedek Tanulmányi Központban bérelt konyhán. Ízletes, változatos és házias főztjeit szívvel-lélekkel készíti. 
 
György Róbert naponta látja el friss étellel azokat a közösségeket, vendéglátóegységeket, amelyek nem rendelkeznek saját konyhával, de előszeretettel keresik fel konyháját magánszemélyek is. Házias, bőséges adagokban tálalt főztjeire egyre nagyobb igény van Gyergyószentmiklóson és környékén. Külön figyelmet fordít az idősek, illetve az elfoglalt személyek igényének kielégítésére is, nekik házhoz szállítják az ebédet. Különféle rendezvények házigazdájaként főzött már Magyarország államfőjének, Románia volt államfőjének és híres együtteseknek is. Az alábbi kacsasült lehet akár a farsangi időszak ünnepi vacsorája vagy ebédje, amelynek egyetlen titka a 24 órás fűszeres pácolás. Előnye, hogy a sütéssel kevés időt töltünk a konyhában, ám egy felséges, ínycsiklandozó főétel a végeredmény. 
 

Nincsenek megjegyzések: