Még abban az időben, amikor az interjú készült Gundel Jánossal, két családi recepttel is meglepte lapunkat, amelyeket Simonfi Ildikó kolléganőnk készített el. Ezek közül az egyik a képen látható sertéskaraj Gundel módra.
Hozzávalók5 db 12 dkg-os sertéskaraj, 0,5 l tej, 15 dkg vaj, 10 dkg liszt, 20 dkg zsír, 6 tojás, 15 dkg gomba, 20 dkg morzsa, 25 dkg leveles spenót, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt sonka, só, bors ízlés szerint, szerecsendió, 1 kg burgonya.
Elkészítése
1. A sertéskarajokat kiklopfoljuk, sózzuk, bundázzuk, és forró zsírban kisütjük.
2. A megtisztított spenótleveleket sós vízben kissé megfőzzük, hideg vízben lehűtjük, ruhán leszárítjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
3. A gombát felszeleteljük, vajon megpirítjuk.
4. Mártás: 5 deka vajból és 6 deka lisztből világos rántást készítünk és felöntjük fél liter forró tejjel, majd az egészet felforraljuk, mérsékelten besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük 2 tojássárgáját, kevés reszelt sajtot, sót, szerecsendiót és a finom metéltre vágott sonkát.
5. Pommes duchesse (burgonyapüré): 1 kg főtt burgonyát áttörünk. Ha kihűlt, 10 deka vajjal, sóval, szerecsendióval és 4 tojássárgájával összegyúrjuk.
6. A spenótleveleket kivajazott tűzálló tálba rakjuk, rátesszük a rántott karajokat és beszórjuk a pirított gombával. A mártással bevonjuk a karajokat, majd beszórjuk reszelt sajttal, kevés morzsával, kissé meglocsoljuk olvasztott vajjal, körülrakjuk burgonyapürével, és az egészet forró sütőben, megpirítjuk.
Jó tudni!
• Az étel elkészíthető borjúbordából és -fogasból, esetleg tonhalból is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése