2023. január 16., hétfő

Vendégségben: Hagyományosan és egészségesen!

 

A Székely Konyha 10 éves történetében volt olyan időszak is, amikor Háromszéken is megjelent a Székely Hírmondó mellékleteként. Ebben az időszakban a háromszéki kolléganők készítettek rövid anyagokat a vidék személyiségeivel. Így 2015. januárjában Orosz Anna kolléganő "vendégeskedett" a kézdivásárhelyi Biszak Enikőnél, az eseményről írt egy rövid beszámolót és hozott három pompás receptet. Az alábbiakban a beszámolót olvashatják. 
    A kézdivásárhelyi Biszak Enikő, a helyi Siculus Rádió munkatársa szerint egy nép kultúráját az étkezési szokások, az ételek ízvilága nagyban meghatározza. A rádiós hobbija a gasztronómia, számos főzőversenyről tért haza díjjal, tagja az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrendnek, szakácskönyveket szerkeszt és az egészséges táplálkozás híve. Biszak Enikő az egészséges táplálkozásra törekszik, így ételei készítésénél első helyen a zöldségek, gyümölcsök állnak, a húsok közül pedig a baromfit, a marhahúst és a halat kedveli. Disznóhús is előfordul a konyhájában néha, de csak a sovány részek jöhetnek szóba. Leggyakrabban zöldfűszerekkel „bolondítja meg” ételeit, amelyek elkészítésénél mellőzi a lisztet, a cukrot és a zsírt. Enikő szerint így is lehet hagyományosan főzni, a nagymama receptes könyvéből már számos ételnek elkészítette a zsír- és cukormentes változatát. 
    Aktív tagja a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének 2008-tól, a megalakulás óta. Az egyesületen belül a hagyományőrző, kulturális programok tartoznak a feladatai közé. Főként gasztronómiai téren törekszik arra, hogy a népi hagyományos ünnepek és az ezekkel járó ételek fennmaradjanak. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete már receptes könyvet is szerkesztett és adott ki Enikő hozzájárulásával, melynek címe Gyermekkori ízek nagyanyó konyhájából. Ezután Fülöp Magdolnával – aki szintén a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagja – közösen szerkesztette második szakácskönyvét, a Székely hagyományos ünnepek és finomságok című könyvet. A legutóbbi szakácskönyv A székely tűzhelyek ízei és furfangjai címet viseli, ebben olyan székely ételkülönlegességeket gyűjtött össze, melyek elsősorban egyszerűségük, természetességük miatt ismertek. 
    Enikő a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjaként számos főzőversenyen vett részt kis csapatával. Mindig díjazásban részesültek, ezért 2011-ben beválasztották a Szabadtűzi Lovagrendbe, csapattársaival – Fülöp Magdolnával, Pászka Évával és Sylveszter Ibolyával – együtt. Azóta aktív tagja az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrendnek is, többek közt főzőversenyeken zsűriznek. Szerinte az ételeket nemcsak íz szerint kell pontozni, hiszen ugyanolyan fontos a tálalás, a higiénia, a szép asztal és a főzési technika is. Enikő beszélgetés közben egy hagyományos farsangi menüsort állított össze, hiszen januárban már a csontok is előkerülnek a kamrából, a göngyölt csirkecomb mellé zamatos gyümölcsszószt készített, a farsangi fánkot pedig tepsiben, olajmentesen készítette el. 

Nincsenek megjegyzések: