2023. január 11., szerda

Új év, új kihívások

 

Úgy gondoltam, hogy a vezércikkeket az adott hónap címlapjával teszem közzé, amin meglátszik a mindenkori tördelő munkája is. Nos, ezt  a címlapot Siklódy Ferenc grafikus készítette. Az alább következő vezércikkben pedig még mindig bizakodó voltam. 
Szinte hihetetlen, hogy már II. évfolyamot írunk a címlapon, hiszen úgy tűnik, mintha csak tegnap lett volna, hogy az első lapszámot szerkesztettük, aztán izgalommal vártuk Kedves Olvasóink visszajelzéseit. Örültünk és örülünk minden pozitív visszajelzésnek, de elfogadjuk és megfontoljuk a negatív kritikákat is. Elmondhatjuk, hogy összességében sikeres évet zártunk, és egyre szorosabb lett a kapcsolatunk olvasóinkkal. Olyannyira élővé vált ez a kapcsolat, hogy mostanában hetente akár többször is felhívnak telefonon, megállítanak az utcán az olvasók, és lelkesen számolnak be arról, milyen jól sikerült egyik vagy másik sütemény, illetve általunk kínált ételféleség. Ilyenkor ha netán nem hozakodnának elő ötletekkel, javaslatokkal – mert legtöbb esetben ez így történik –, mi kérdezünk rá: még mit olvasnának szívesen kis lapunk hasábjain? Így vetődött fel annak az ötlete, hogy ajánljunk süteményeket cukorbetegeknek, liszt- és laktózérzékenyeknek, illetve különféle krónikus betegségekkel élő személyeknek. Őszintén szólva, nem kis kihívás, hiszen óriási a felelősség receptet ajánlani olyan embereknek, akiknek egy adott étel egyik vagy másik komponense okozhat panaszokat. Lényeg, hogy ezt is szeretnénk jól csinálni, és olyasmit akarunk ajánlani, ami finom, de nem okoz további problémákat. Ezért nem sietjük el a dolgot, hanem felvesszük a kapcsolatot táplálkozási szakértőkkel, orvosokkal, és az ő útmutatásaikat, javaslataikat figyelembe véve alkotjuk meg azokat az ételeket, amelyeket majd nyugodt szívvel ajánlunk olvasóinknak. Tehát ebben az évben alkalmanként számíthatnak ilyen ételreceptekre is. Ugyancsak megfogalmazott olvasói igény olyan vendéglők, panziók, étkezdék konyháinak bemutatása, ahová nyugodt lélekkel vihetik külföldi vendégeiket, mert biztos, hogy találnak hagyományos, vidékünkre jellemző ételkülönlegességeket. Örömmel teszünk eleget ennek a kérésnek is, alkalmanként ételeiken keresztül ajánlunk ilyen éttermeket. Természetesen ez komoly háttérmunkát, előkészítést igényel, ezért nem „kapkodjuk el”. 
Ugyanakkor nem feledkezünk meg a nagy többségről, a jót enni-inni szerető olvasókról sem, lapunk hasábjain továbbra is többségben azok az ételreceptek jelennek meg, amelyeket mi készítettünk, és legkritikusabb „tesztalanyaink”, családtagjaink jó étvággyal elfogyasztottak. 
Továbbra is vendégeskedünk hírességek, személyiségek konyhájában, födögetjük egyszerű és nagyszerű háziasszonyok fazekait, nem feledkezve meg a húsmentesen étkezőkről sem. Sőt időről időre beszámolunk a megyében történt fontosabb gasztronómiai eseményekről is. 
Végezetül, de nem utolsósorban válaszolunk a leggyakrabban feltett kérdésre: hogyan lehet biztosra hozzájutni a Székely Konyhához? A válasz egyszerű: a Hargita Népe valamennyi megrendelőjének minden hónap harmadik keddjén házhoz viszi a postás. 


Szerk. megj.: A Székely Konyhát sajnos már nem lehet megrendelni, ugyanis a kiadó ezt a lapot megszüntette. Helyette másikat jelentetett meg, amit viszont nem óhajtok reklámozni ezen az oldalon a címe említésével sem.

Nincsenek megjegyzések: