Igazi ünnepi ínyencségnek számít Alíz képen látható étele. Túl gyakran nem is kerül terítékre, ekkor viszont az abrosz alapján ítélve épp karácsony volt.
HozzávalókA páchoz: 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 hagyma, 1 kiskanál bors, fél kiskanál koriánder, fél kiskanál borókabogyó.
A tokányhoz: 60-70 dkg szarvascomb, 1 evőkanál mangalicazsír, 30 dkg gomba (fagyasztott erdei vagy termesztett), 1 maréknyi szárított vargánya, 2 fej hagyma, só, bors, 1-2 babérlevél, csípős paprikaőrlemény, paradicsomlé vagy püré, ízlés szerint.
Elkészítése
1. A szarvascombot lehártyázzuk és hosszú csíkokra vágjuk. A páclé hozzávalóit kb. egy liter vízben felforraljuk, lehűtjük, majd a húscsíkokra töltjük. Jól záró edényben, napjában legalább kétszer átforgatva, 4-5 napig hűtőszekrényben érleljük.
2. Egy edényben megforrósítjuk a zsírt, és a pácléből kivett húst fehéredésig pirítjuk rajta.
3. Hozzáadjuk a laskára vágott hagymát, a felszeletelt gombát és az apróra vágott vargányát, majd kevés páclevet öntve alá lassú tűzön félpuhára pároljuk a húst.
4. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a paprikaőrleményt, majd feltöltjük paradicsomlével, és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul és sűrű szaftja lesz.
5. Krumplipürével és párolt káposztával tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése