2013. július 18., csütörtök

Feketeribizli-dzsem

Javában érik a ribizli, a feketeribizli jótékony hatásait pedig nem kell hosszasan ecsetelni, hiszen azt már nagyanyáink tudták, vérszegénységre nincs jobb a feketeribizlinél. Noha fanyarízű bogyóját a legjobb nyersen fogyasztani, igencsak finom dzsemet is készíthetünk belőle, hogy a téli hónapokban legyen, amit a palacsintára kenni. Az alábbi receptet György Enikő gyergyószentmiklósi olvasónk osztotta meg lapunkkal.

Elkészítési idő: 1-2 óra, a mennyiségtől függően. A feketeribizli-dzsem nagyon ízletes hígpalacsintában és különféle süteményekben, de kenyérre kenve egy csésze tejjel kitűnő reggeli lehet.

1 kg leszemezett fekete ribizlihez 1 kg cukor és 0,5-1 dl víz, szalicil.

1. A fekete ribizlit leszemezzük, megmossuk és összezúzzuk.
2. A cukrot a vízzel felforraljuk, beleborítjuk az összezúzott ribizlit, és addig főzzük, amíg hideg tányérra cseppentve nem fut szét a dzsem és rövid idő alatt kocsonyássá válik.
3. Frissen mosott, megszárított üvegekbe töltjük, csak akkor födjük le, amikor teljesen kihűlt és a tetején bőr képződött.
4. A tetejére csipetnyi szalicilt tehetünk, lefödjük, és a kamra polcára tesszük.

Jó tudni!

• A feketeribizli-dzsem magas cukortartalmánál fogva tartósítószer nélkül is eláll, ha megfelelő állagúra főzzük.
• A szalicil úgy is kifejti tartósító hatását, ha két celofán közé tesszük, és így csavarjuk rá az üveg tetejét.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: