2013. szeptember 20., péntek

Ketchup

Alig akad gyerek, aki nem szeretné a ketchupot és alig akad édesanya, aki ne aggódna amiatt, hogy túl sokat fogyaszt belőle gyermeke. Mit lehet tenni ebben az esetben? Mert teljesen letiltani a gyereket a ketchupról butaság, mivel minden alkalmat meg fog ragadni, hogy még többet fogyasszon. Hát azt, hogy kínáljunk a gyereknek valami jobbat, valami finomabbat. Például készítsük el K. Réka isteni ketchupját. 

Elkészítési idő: 2-3 óra. A ketchupot főleg a gyerekek kedvelik, ezért érdemes házilag készíteni. 

2 kg paprika, 2 kg kápiapaprika, 2 kg paradicsompaprika, 2 nagyobb zeller, 1 l paradicsomlé, só, bors, cukor, ecet. 

1. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk és húsdarálón ledaráljuk. 
2. Feltöltjük házi paradicsomlével, és főni tesszük. Addig főzzük, amíg a zöldségek jól megpuhulnak.
3. Még forrón szűrőn áttörjük, így a héj fennmarad, és tiszta, húsos sűrítményt kapunk. 
4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve cukorral és ecettel ízesítjük, majd visszatesszük a tűzre, 10 percet főzzük. 
5. Üvegekbe töltjük, pici szalicilt teszünk a tetejükre és lekötözzük. 
6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Jó tudni! 
• A ketchupot úgy is készíthetjük, hogy a hozzávalókat nagyobb darabokra vágva egy fazékban összefőzzük, és passzírozó gépen átpasszírozzuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: