Kiadós, finom igazi ünnepi főfogás Rita majoránnás pulykája, amit Gergely Éva receptje alapján készített. A hozzá kínált köret sem hétköznapi, de aki könnyebb körettel szeretné, annak vajon párolt vegyes zöldségköretet ajánlunk mellé.
Elkészítési idő: 2-3 óra. Ünnepi, mutatós és rendkívül finom főfogás, előnye, hogy a fűszerezést követően a sütő teszi a dolgát, ezalatt különféle köreteket készíthetünk mellé.
Pulykasült: 1 ép pulykacomb, 10 dkg szalonna, 1 pohár fehérbor, só, bors, majoránna ízlés szerint, zsír a sütéshez.
Köret: 0,5 kg burgonya, 8 alma, 1 fej hagyma, kevés olaj.
1. A megtisztított pulykacomb bőrét kétujjnyinként bevagdaljuk, szalonnacsíkokat tűzdelünk bele, alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és szárított majoránnával.
2. Az fűszerezett pulykacombot kerámiaedénybe tesszük, egy kanál zsírt elkenegetünk a tetején, és lefödve, magas hőfokon (200 Celsius-fokon) egy órán át pároljuk, majd levesszük a fedőt, és sütjük tovább. Közben pecsenyezsírral többször is meglocsoljuk, és amikor pirulni kezd, egy pohár bort töltünk rá.
3. Amíg a pulyka sül, elkészítjük a köretet: az almákat megmossuk, behasogatjuk és a sütőben félpuhára sütjük. A burgonyából pürét készítünk, gombócokat szaggatunk belőle és hagymás zsírban átforgatjuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése