"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle..." - bizonyára mindenki ismeri a kedves gyermekdalt, de nem biztos, hogy mindenki evett vagy készített dödöllét. B. Rita kolléganőnk megsárgult füzetlapon akadt rá a receptre, amit még édesanyja írt le, aztán elkészítette és megosztotta velünk is a dödölle készítésének fortélyait. Egyszerű, laktatós étel és hamar elkészíthető.
Elkészítési idő: 1 óra. A dödölle annyira népszerű eledel volt hajdanán, hogy még népdalban is megörökítették. A laktató, egyszerűen készülő ételt a szegények eledeleként is számon tartják, noha annyira finom, hogy az urak is fogyaszthatták.
1 kg burgonya, 20 dkg finomliszt, 3 fej vöröshagyma, 10 deka zsír, 1 pohár tejföl, só.
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vékony karikákra szeletelve annyi vízben tesszük főni, amennyi épp ellepi.
2. Ha megpuhult, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, lassú tűznél 3-4 percig kevergetjük, majd a tűzről levéve simára kavarjuk.
3. Eközben a hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és a zsíron aranyságára dinszteljük.
4. A pityókás masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban enyhén megpirítjuk.
5. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.
Jó tudni!
• A dödöllét lehet gazdagítani füstölt szalonnával, császárszalonnával, sonkával, tepertővel – ezeket szintén pirítva, tálaláskor rászórjuk.
• Kukoricás dödöllét is készíthetünk oly módon, hogy fehérliszt helyett kukoricalisztet használunk.
• Vegetáriánusoknak készíthetjük olajjal.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése