A furcsa megnevezés igazából nem levest fed, hanem egy isteni örmény desszertet, ami hasonlít a román "colivához". A képen látható anusaburt Kozma Tibor gyergyószentmiklósi szakács készítette az Örmény Művészeti Fesztivál ételkóstolójára. Mivel már akkor nagyon ízlett, többször is elkészítettük, sőt, azóta megismertettük a borszékiakkal is, amikor részt vettünk az Ízes Napok rendezvényen.
Elkészítési idő: 2,5-3 óra. Hajdanán a Selyemúton közlekedő örmény kereskedők vacsorája lehetett az ízletes, gabonamagvakból készített édes leves – véli Agopian Paul mesterszakács. Később vallásos töltetet nyert azáltal, hogy a karácsonyi és újévi ünnepi étkezést záró desszertként szolgálták fel.
Fél csésze gyöngykása (árpakása), egy és fél csésze apróra vágott aszalt gyümölcs (mazsola, datolya és aszalt barack), 2 csésze víz, cukor ízlés szerint, mandula- és pisztáciadarabkák ízlés szerint.
1. A gyöngykását megmossuk és egy mélyebb edényben előző este két csésze vízben beáztatjuk.
2. Másnap a gyöngykását lassú tűzön másfél-két órát főzzük. Ha közben elfő a leve, vízzel pótoljuk.
3. Amikor a gyöngykása megfőtt és már kezd pépessé válni, hozzákavarjuk a cukrot és az aszalt gyümölcsöket, majd további fél órát főzzük, vigyázva, nehogy leragadjon.
4. Miután kihűlt, desszertestálacskákba tesszük a pépet, a tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával és mandulával.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése