2013. november 11., hétfő

Rozmaringos sült libacomb különleges köretekkel


Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik! – tartja a szólásmondás még mindig, noha a libahús ma már luxuscikknek számító eledel. De nem volt mindig így, a középkorban nem számított úri murinak a libahús fogyasztása. Márton napja ugyanis az őszi munkák végét jelentette, ilyenkor fizették ki az urak cselédeiket, akik a bér mellé hízott libát is kaptak. Ám akkoriban is ízlésesen elkészített ünnepi eledel volt a libalakoma, ami mellé újbort fogyasztottak. Igaz, hogy napjainkban sóvárogva gondolhatunk a középkori libalakomákra, de egyszer egy évben talán még mindig megengedhetjük magunknak, főleg olyan helyeken, ahol az udvaron gágog a liba. A képen látható finomságot Alíz készítette.

Elkészítési idő: 2-3 óra. Igazi ünnepi eledel, amit még különlegesebbé tesznek a mellé tálalt köretek. Aki pedig megkóstolja, hajlamos lesz ugyanúgy sóvárogni a következő adagért, mint József Attila gyönyörű verssoraiban: „De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni...” 

Sült libacomb: 4 libacomb, 1 kisfej fokhagyma, 1 dl vörösbor, 4-5 friss rozmaringszál, Macalik-fűszerkeverék, só, bors. 
Sütőtökös krumplipüré: 4-5 nagy burgonya, amihez egyharmadrésznyi sütőtök, só, 5-10 dkg vaj, 1 dl tej. 
Aszalt szilvás vöröskáposzta: 1 kisfej vöröskáposzta, 2 fej lilahagyma (vöröshagyma), 10 dkg aszalt szilva, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál borecet, 2,5 dl zöldségalaplé, 2-3 babérlevél, só, bors. 

1. A libacombokat, megmossuk és megtakarítjuk az esetlegesen bennük maradt tollmaradványoktól. Szárazra töröljük, a vastagabb, zsírosabb részeket éles késsel rombusz alakban bemetsszük, borsozzuk, meghintjük Macalik-fűszerkeverékkel, egy tepsiben elhelyezzük, és beledobáljuk a rozmaringágacskákat, fokhagymagerezdeket. Fóliával letakarjuk, legalább egy éjszakát hűtőben érleljük. 
2. Másnap a libacombokat megszórjuk sóval, és bőrös felükkel lefelé fordítva visszarakjuk a tepsibe, aláöntjük a vörösbort, letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben magas hőfokon kb. egy órát pároljuk. Ezután átforgatjuk a már zsírban tocsogó combokat és még kb. féf órát pároljuk alacsonyabb hőfokon. Ekkor levesszük róla a fóliát, és pecsenyezsírral többször meglocsolva addig sütjük, míg szép ropogós lesz. 
3. Ezalatt elkészítjük a köreteket. A krumplit meghámozzuk, nagy kockára vágjuk, és a hasonló méretűre vágott sütőtökkel együtt – annyi enyhén sós vízzel feltöltve, amennyi épp ellepi – puhára főzzük. Ha a zöldség megpuhult, leszűrjük a fövővizét, vajjal és forró tejjel habosra kavarjuk. 
4. A vöröskáposztát megpucoljuk, kb. kétcentis darabokra vágjuk, és a cikkekre vágott hagymával lazán átkeverve vékonyan olajozott tepsibe tesszük. Megszórjuk sóval, borssal, cukorral, rálocsoljuk az ecetet és az alaplevet, beletesszük a babérlevelet, majd fóliával letakarva a liba mellé tesszük a sütőbe. Az utolsó 15 percben hozzáadjuk az aszalt szilvát, átkavarjuk a káposztát, készre pároljuk. 

Jó tudni! 
• A Macalik-fűszerkeverék Macalik Ernő csíkkarcfalvi biológus és természetgyógyász többféle fűszernövényből összeállított fűszerkeveréke, amit húsfélék fűszerezéséhez használhatunk. Bioboltokban lehet megvásárolni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: