2013. november 27., szerda

Lekváros derelye

Hajdanán nagyanyáinknak nem jelentett gondot a képen látható étel elkészítése, hiszen bőven volt rá idejük a borongós napokon. Nekünk ma már több szerzvezést igényel az elkészítése, úgymond rá kell szánnunk az időt, hiszen a derelye nem egy olyan étel, amit pikk-pakk összedobunk. Mégis ajánljuk J. Ildikó derelyéjét, hiszen közeleg a hét vége, amikor akár a nagyon foglaltak ki kipróbálhatják, hiszen nagyon finom és sokak által kedvelt eledel.

Elkészítési idő: 1 óra. Noha kissé időigényes az elkészítése, megéri időt szánni rá, mert nagyon finom. 

0,5 kg burgonya, 40 dkg liszt, 2 tojás, só, olaj, zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, szilvalekvár, cukor, fahéj. 

1. A burgonyát meghámozzuk, felvágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet, összetörjük és vajjal kikavarjuk. 
2. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, és könnyű tésztát gyúrunk belőle. 
3. Ezután félujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 5 x 5 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe lekvárt teszünk, majd az átló mentén kettéhajtjuk és a széleit lenyomogatjuk. 
4. Az így elkészült derelyéket sós fövő vízben néhány perc alatt kifőzzük. 
5. Közben a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd a kifőtt derelyéket beleforgatjuk. 

Jó tudni! 
• A derelye akkor főtt ki, ha feljön a víz tetejére.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: