2014. szeptember 15., hétfő

Padlizsános zakuszka

Na még egy utolsó zakuszkarecept, de ígérjük, csak idénre az utolsó, hiszen a zakuszka számtalan változatban készíthető. Mi pedig igyekszünk minél többféle változatot megismertetni Olvasóinkkal. Mielőtt rátérnénk a recept ismertetésére, íme egy rövid összefoglaló azokról a zakuszkakészítési eljárásokról, amelyek a blogon találhatók: pillanatnyilag a legnépszerűbb a paszulyos zakuszka, ezt követi a gombás zakuszka, legnépszerűbb receptjeink közé tartozik a vegyes zakuszka, kisebb a népszerűsége, de annál különlegesebb a csípős-mézes zakuszka. Ezeket mind Gyergyó vidéki asszonyok készítik, kipróbált, jól bevált receptek.

Elkészítési idő: 2-3 óra. A gyergyóalfalvi Baricz Magdolna harmadik díjat nyert zakuszkája klasszikus zakuszka kategóriában. 

1 kg kápiapaprika, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg zöld, húsos paprika, 1 kg hagyma, 3 kg padlizsán, 7,5 dl olaj, 0,5 l paradicsomlé, só, bors ízlés szerint. 

1. A paprikaféléket megmossuk, kicsumázzuk, a hagymát megpucoljuk, és mindkettőt ledaráljuk. A padlizsánt parázson vagy sütőlapon megsütjük, megpucoljuk, hagyjuk, hogy a kesernyés leve lefolyjon, majd fakéssel pépesre zúzzuk. 
2. A hagymát és a paprikát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a padlizsánt és a paradicsomlevet, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. 
3. Forrón üvegekbe szedjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó munkát, majd jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tartosító szert kell beletennük?