2013. november 5., kedd

Borban párolt pulykamell szederöntettel

A pulykahús nem csak finom, de fogyasztása nagyon egészséges is. Igaz ugyan, hogy a pulykahús a magasabb árkategóriájú húsok közé tartozik, de Székelyföldön hála Istennek még sokan tartanak pulykát a háztáji gazdaságokban főleg falvakon. Például Rita kolléganőnk is évek óta pulykákat tart, és többek közt ilyen finomságokat készít a húsukból.

Elkészítési idő: 40 perc. Az alábbi recept édes-sós ízharmóniája különlegessé teszi a pulyka amúgy is fenséges ízét. 

0,5 kg pulykamell, 1 pohár fehérbor, só, bors, olaj. 
Köret: 2 marék barnarizs, 1-2 cikk fokhagyma. 
Szederöntet: 30 dkg fagyasztott szeder, 1 evőkanál étkezési keményítő, cukor ízlés szerint. 

1. A pulykamellet megmossuk, felszeleteljük, és forró olajban hirtelen kérget sütünk rá, majd egy tányérra kiszedve sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. 
2. A húsokat visszatesszük ugyanabba az edénybe, amiben megsütöttük, borral meglocsoljuk és fedő alatt készre pároljuk. Ha közben lefő róla a bor, kevés vízzel pótoljuk. 
3. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a köretet és a szederöntetet. A barnarizst enyhén sós, fokhagymás vízben megpároljuk. A szedret kevés vízben felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, pépesítjük, kevés cukorral ízesítjük étkezési keményítővel sűrítjük és krémes állagúra főzzük.
4. A párolt pulykamellet barnarizzsel és szederöntettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: