A pulykahús nem csak finom, de fogyasztása nagyon egészséges is. Igaz ugyan, hogy a pulykahús a magasabb árkategóriájú húsok közé tartozik, de Székelyföldön hála Istennek még sokan tartanak pulykát a háztáji gazdaságokban főleg falvakon. Például Rita kolléganőnk is évek óta pulykákat tart, és többek közt ilyen finomságokat készít a húsukból.
Elkészítési idő: 40 perc. Az alábbi recept édes-sós ízharmóniája különlegessé teszi a pulyka amúgy is fenséges ízét.
0,5 kg pulykamell, 1 pohár fehérbor, só, bors, olaj.
Köret: 2 marék barnarizs, 1-2 cikk fokhagyma.
Szederöntet: 30 dkg fagyasztott szeder, 1 evőkanál étkezési keményítő, cukor ízlés szerint.
1. A pulykamellet megmossuk, felszeleteljük, és forró olajban hirtelen kérget sütünk rá, majd egy tányérra kiszedve sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk.
2. A húsokat visszatesszük ugyanabba az edénybe, amiben megsütöttük, borral meglocsoljuk és fedő alatt készre pároljuk. Ha közben lefő róla a bor, kevés vízzel pótoljuk.
3. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a köretet és a szederöntetet. A barnarizst enyhén sós, fokhagymás vízben megpároljuk. A szedret kevés vízben felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, pépesítjük, kevés cukorral ízesítjük étkezési keményítővel sűrítjük és krémes állagúra főzzük.
4. A párolt pulykamellet barnarizzsel és szederöntettel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése