2013. november 7., csütörtök

Gránátalmás körtedesszert

Van úgy néha, hogy valami finomat kívánunk, csak épp megfogalmazni sem tudjuk, hogy mit. Ezzel az érzéssel rendszerint az is társul, hogy valami olyant, ami hamar elkészül. Nos, mindkét kérdésre pompás válasz lehet a képen látható örmény desszert, amit Kozma Tibor gyergyószentmiklósi szakács készített az Örmény Művészeti Fesztivál ételkóstolójára.

Elkészítési idő: 30 perc. Egyszerű és gyorsan készülő desszert, amit a méz és a fűszerek tesznek különlegessé. 

2 körte, 1 gránátalma, 2 dl fehérbor, 1 tasak vaníliás cukor, cukor és citromlé ízlés szerint, 2-3 szegfűszeg, 1-2 evőkanálnyi méz, maréknyi darabosra vágott dió. 

1. A körtét megmossuk és kockára vágva egy tálacskába tesszük, lelocsoljuk kevés citromlével. 
2. A fehérbort felforraljuk a szegfűszeggel, cukorral és vaníliás cukorral, majd felét még forrón a körtére locsoljuk. 
3. Miután kihűlt a maradék boros szirup, azt is a körtére öntjük. 
4. A gránátalma piros magvait a körte közé kaparjuk. 
5. A mézet megforrósítjuk és kissé megpörköljük benne a darabosra vágott diót, majd miután kihűlt a gránátalmás körtére szórjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: