2016. január 4., hétfő

Fehérkaraj párolt rizzsel

Az ízletes téli főételt S. Ildikó kolléganőnk ajánlja. 

Elkészítési idő: 1,5 óra. Ünnepi fogás, vasárnapi másodiknak, de akár ünnepi vacsorán is tálalhatjuk. 

Hozzávalók
80 dkg fehérkaraj, 1 dl napraforgóolaj vagy 1 evőkanál zsír, 1 kisfej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál darált kápiapaprika vagy 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 20 dkg hosszú szemű rizs. 

Elkészítése 
1. A karajt egyben hagyjuk és előző nap bepácoljuk a fűszerekkel. 
2. A zsírt felhevítjük egy serpenyőben, a karaj minden oldalát megpirítjuk úgy, hogy vékony kéreg keletkezzen rajta. 
3. A hagymát, fokhagymát, darált paprikát üvegesre dinszteljük abban a zsiradékban, amiben már a karajt megpirítottuk, és beleöntjük egy magas falú tepsibe. 
4. Belehelyezzük a karajt, aláöntünk kb. 2 dl vizet, alufóliával letakarjuk és előmelegített (200 fokos) sütőbe tesszük. 
5. Időnként meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg a víz elpárolog. 
6. A mustárt és a mézet csipetnyi durvára darált borssal összekeverjük, bekenjük vele a karajt, és fólia nélkül még 10-15 percet sütjük, amíg szép aranybarna lesz. 
7. Tálalás előtt fél órát pihentetjük fólia alatt. 
8. Amíg a karaj pihen, elkészítjük a rizsköretet: egy kisfej hagymát apróra vágunk, és kevés olajban megdinszteljük, hozzáöntjük a megmosott rizst és 1-2 percig együtt pirítjuk. Felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, sózzuk, apróra vágott petrezselymet teszünk hozzá és készre főzzük. 
9. A karajt felszeleteljük, a rizst a hús levével meglocsoljuk, és savanyúsággal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Az egyben sütött húsoknál, fontos a húst előre minden oldalán megsütni, mert a keletkezett kéreg nem engedi kisülni a hús szaftját. 
• Sütés közben a húst sose szurkáljuk. 
• Sütés után legalább 20 percet pihentessük a húst, könnyebben lehet szeletelni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: