Az ízletes téli főételt S. Ildikó kolléganőnk ajánlja.
Elkészítési idő: 1,5 óra. Ünnepi fogás, vasárnapi másodiknak, de akár ünnepi vacsorán is tálalhatjuk.
Hozzávalók
80 dkg fehérkaraj, 1 dl napraforgóolaj vagy 1 evőkanál zsír, 1 kisfej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál darált kápiapaprika vagy 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 20 dkg hosszú szemű rizs.
Elkészítése
1. A karajt egyben hagyjuk és előző nap bepácoljuk a fűszerekkel.
2. A zsírt felhevítjük egy serpenyőben, a karaj minden oldalát megpirítjuk úgy, hogy vékony kéreg keletkezzen rajta.
3. A hagymát, fokhagymát, darált paprikát üvegesre dinszteljük abban a zsiradékban, amiben már a karajt megpirítottuk, és beleöntjük egy magas falú tepsibe.
4. Belehelyezzük a karajt, aláöntünk kb. 2 dl vizet, alufóliával letakarjuk és előmelegített (200 fokos) sütőbe tesszük.
5. Időnként meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg a víz elpárolog.
6. A mustárt és a mézet csipetnyi durvára darált borssal összekeverjük, bekenjük vele a karajt, és fólia nélkül még 10-15 percet sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
7. Tálalás előtt fél órát pihentetjük fólia alatt.
8. Amíg a karaj pihen, elkészítjük a rizsköretet: egy kisfej hagymát apróra vágunk, és kevés olajban megdinszteljük, hozzáöntjük a megmosott rizst és 1-2 percig együtt pirítjuk. Felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, sózzuk, apróra vágott petrezselymet teszünk hozzá és készre főzzük.
9. A karajt felszeleteljük, a rizst a hús levével meglocsoljuk, és savanyúsággal tálaljuk.
Jó tudni!
• Az egyben sütött húsoknál, fontos a húst előre minden oldalán megsütni, mert a keletkezett kéreg nem engedi kisülni a hús szaftját.
• Sütés közben a húst sose szurkáljuk.
• Sütés után legalább 20 percet pihentessük a húst, könnyebben lehet szeletelni.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése