A kitűnő süteményt K. Réka készítette.
Elkészítési idő: 2,5 óra. Nagyon finom sütemény, amit a norvégok iskolás gyerekeiknek csomagolnak.
Hozzávalók
A tésztához: 50 dkg liszt, 9 dkg vaj, 5 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 2 dl tej, pici só, 1 teáskanál őrölt kardamom.
A töltelékhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej.
Máz: 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál víz, kókuszreszelék.
Elkészítése
1. Az élesztőt egy deci tejben felfuttatjuk.
2. A vajat, a maradék tejet és a cukrot egy lábosba tesszük és lassú tűzön addig kavargatjuk, amíg a cukor elolvad. Kihűtjük.
3. Kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, az őrölt kardamomt és szárazon összekavarjuk. Hozzáadjuk az élesztőt és az olvasztott vajat, összedolgozzuk, majd a tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. Amíg a tészta kel, elkészítjük a pudingot: kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük a vaníliás pudingport és a cukrot, hozzáadjuk a maradék tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Fóliával letakarjuk, hogy a teteje ne „bőrözzön” meg.
5. A tésztát 12 részre osztjuk, egyenként 12 golyót formálunk belőle, majd tenyerünkkel ellapítjuk. A közepébe egy mélyedést készítünk és minden mélyedésbe egy evőkanál pudingot teszünk.
6. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
7. Amíg sül, elkészítjük a mázat: egy tálacskában a porcukrot és a vizet elkeverjük, amíg a cukor felolvad. A meleg „kenyereket” megkenjük vele és beszórjuk kókuszreszelékkel.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése