Lélekmelengető, téli leves, kitűnő étel hideg téli napokra. Alíz készítette.
Elkészítési idő: 1 óra. Tartalmas, finom téli leves, amit ünnepi alkalmakkor is tálalni lehet.
Hozzávalók
A leveshez: 1 csirke aprólékja – farhát, nyak, szárnyak, lábak, zúza és szív – 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 szelet karalábé, 1 kisfej hagyma, 10-12 szem aszalt szilva, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, só.
A grízgaluskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz.
Elkészítése
1. A csirkeaprólékot feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, a habját leszedjük és tovább főzzük.
2. Eközben az aszalt szilvát beáztatjuk, megpucoljuk a zöldségeket, kockára vágjuk, és ha a hús már félig megpuhult, a fövő leveshez adjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
3. Közben elkészítjük a grízgaluskát is: a tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, majd óvatosan belekavarjuk a grízet. A kész galuskát kiskanállal a levesbe szaggatjuk és kifőzzük. A galuskával egyidejűleg hozzáadjuk az aszalt szilvát is.
4. A lisztből, zsírból és pirospaprikából világos rántást készítünk, és berántjuk vele a levest.
5. Tálaláskor ecetet, tejfölt és borsot adunk mellé.
Jó tudni!
• Igazi jó csirkebecsinált házi csirkéből vagy tyúkból készül.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése