Javában nyílik a gyermekláncfű, pitypang vagy cikória és gyönyörű, napkoronghoz hasonló virágaiból gyógyhatású szörpöt készíthetünk. A szerény, sárga virágból készült szörp gyulladáscsökkentő hatású, de a virág szárát salátákba is belevághatjuk, vagy akár önmagában is rágcsálhatjuk - ennek májtisztító hatása van. Azonban a gyermekláncfűből készülő finomságok sora azonban itt nem ér véget, K. Réka után Ritának támadt kedve kísérletezni ezzel a növénnyel - a kísérlet eredménye rövidesen megjelenik a Székely Konyha legfrissebb lapszámában. De most előbb jöjjön K. Réka gyermekláncfűszörpje!
Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Ásványvízzel hígítva kiváló üdítő ital, gyulladáscsökkentő hatását töményen fogyasztva fejti ki; torokfájásra, szájüregi gyulladásokra jó.
100 db gyermekláncfű-virág, 1 l víz, 1 kg cukor, 1 citrom leve.
1. Száz darab gyermekláncfűvirágot (pitypang, sárgavirág, cikóriavirág) szedünk.
2. A virágokat egy fazékba tesszük, és rátöltünk egy liter vizet, majd egy napig hűvös helyen (de nem hűtőszekrényben!) állni hagyjuk.
3. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd – kb. 40-45 percet.
4. Üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Jó tudni!
• A gyermekláncfűvirágot teljes virágzásában, a déli órákban a legjobb gyűjteni, mert ekkor tartalmazza a legtöbb pollent.
• Tiszta, pormentes helyről gyűjtsük be a virágot, semmiképp se forgalmas utak mellől.
• A virágot felhasználás előtt nem szabad megmosni, mert kioldódik belőle a pollen.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése