2016. május 6., péntek

Gombás borjúhátszín kapros rizzsel

Kitűnő ebédötlet a közelgő hét végére - készítette K. Réka,

Elkészítési idő: 1 óra. Kiadós főétel, amit akár a vasárnapi ebéd másodikjaként is tálalhatunk. 

Hozzávalók 

50 dkg borjúhátszín, garam masala fűszerkeverék, 15-20 darab közepes csiperkegomba, 1 kiskanál zsír, 1 csésze rizs, kaporzöld, vörösáfonya, só, bors. 

Elkészítése 

1. A borjúhátszínt egyben hagyjuk, sózzuk, borsozzuk, garam masala fűszerkeverékkel megszórjuk. Kuktában felolvasztjuk a zsírt, beletesszük a húst és minden oldalán megpirítjuk. Feltöltjük egy csésze vízzel, lefedjük a kuktát és puhára pároljuk. 
2. Ez idő alatt megtisztítjuk a gombát és vékony szeletekre vágjuk. 
3. A megpárolt húst kivesszük a kuktából, hagyjuk kihűlni, majd szépen felszeleteljük. 
4. Egy magasabb falú serpenyőbe átöntjük a levet – amiben megpároltuk a hús –, beletesszük a hússzeleteket, a gombát, ha szükséges, ízlés szerint még fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a gomba megpuhul. 
5. Ezalatt enyhén sós vízben megfőzzük a rizst. Friss, finomra aprított kaporzölddel ízesítjük. 
6. A tányérra halmozzuk a rizst, mellétesszük a gombás hátszínt és néhány szem télire eltett vörösáfonyával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A garam masala csípős indiai fűszerkeverék, általában fahéjt, babérlevelet, római köményt, koriandert, zöld vagy fekete kardamomt, fekete borsot, szegfűszeget és őrölt szerecsendió-virágot tartalmaz. Ez tetszés szerint kiegészülhet más fűszerekkel is, Indiában minden családnak megvan a saját fűszerkeveréke, ami egy-két fűszerrel eltér a másokétól. 
• Akinek nincs kuktája, főzheti más edényben is, ebben az esetben rá kell számolni a főzési időre.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: