Decembert írunk és lassan év végéhez közeledünk. A székelyföldi falvakon ebben az időszakban kezdődnek a disznóvágások, a zsírolvasztás után maradó tepertő pedig kitűnő alapanyaga lehet a pogácsáknak. A tepertős pogácsa nagyon régi sütemény, könnyű lekészíteni, kiadós és finom - próbálják ki K. Réka változatát!
Elkészítési idő: 2-3 óra. Kiadós, dobozban, papírtasakban sokáig eltartható sós aprósütemény.
Kovász: 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor
Kelt tészta: 2 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 8 evőkanál darált tepertő, 50 dg liszt
A lekenéshez: 1 felvert tojás
1. Egy deci langyos tejben egy kanálnyi cukorral, meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt.
2. Ezalatt kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és jól elmorzsoljuk a darált tepertővel.
3. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojásokat és a tejet, majd addig dagasztjuk, amíg könnyen gyúrható tésztát kapunk. Ha szükséges még adhatunk hozzá lisztet a tepertő zsirosságától függően.
4. A megdagasztott tésztát egy konyharuhával letakarjuk és kb. kétszeresére kelesztjük.
5. Ezután kinyújtjuk kb. egy centiméter vastagságúra és lisztezett pohárral, vagy kerek kiszúró formával pogácsákat szaggatunk belőle.
6. A pogácsákat zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejüket, lekenjük felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése