A karácsonyi asztal ékessége lehet S. Ildikó gyönyörű kalácsa. Elkészítéséről elöljáróban annyit elárulunk, hogy közel sem annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik.
Elkészítési idő: 2 óra. Az egyszerű üres kalács is lehet dísze a karácsonyi asztalnak, ha díszesre formázva sütjük meg.
40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, csipetnyi só, 1,5 dl tej, 1 dl olaj, 12 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja.
1. A hozzávalókból a szokásos módon kalácstésztát gyúrunk, és meleg helyen kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
2. Egy ovális sütőedényt vajjal kikenünk vagy sütőpapírral kibélelünk.
3. A megkelt tésztából levágunk két egyenlő darabot, és két hosszú csíkot sodrunk, összefonjuk őket és koszorúszerűen az edény aljába tesszük.
4. A koszorú közepébe rózsákat formázunk. Vagyis szilvás gombóc nagyságú golyót formázunk, amiből tenyérnyi nagyságú, kerek lapot nyújtunk. A lapot a kör negyedeinél bevágjuk, közepébe helyezzük a golyót, majd a bevágott részeket gondosan ráhajtogatjuk, hogy rózsa formája legyen. Két ilyen rózsát készítünk és beletesszük a koszorú közepébe, az üresen maradt részeket kis fonatokkal kitöltjük.
5. Tojássárgájával megkenjük, mákkal vagy szezámmaggal meghintjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
Jó tudni!
• Az edény méretének függvényében több rózsát is formázhatunk a koszorú közepébe.
• Ha nincs ovális sütőedényünk, kerek tortaformában is elkészíthető.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése