Mivel Szent Miklós napja van és mivel egyébként is készülődünk az ünnepekre, íme egy igazi fejedelmi étel Alíztól. A fővadász módra készített szarvasragu kitűnő főétel karácsonykor, szilveszterkor vagy újév napján, de megállja helyét bármilyen ünnepi asztalon.
Elkészítési idő: 1-2 óra. Fejedelmi ínyencség szilveszter estéjén meleg vacsorának vagy az újévi ebéd főfogásának.
Ragu: 60 dkg szarvascomb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg télire eltett erdei gomba, 2 fej hagyma, 2 narancs, 1-2 evőkanál vörösáfonya-befőtt, 2 dl száraz vörösbor, só, őrölt bors, kakukkfű.
Pác: bors, kakukkfű, 2-3 szem borókabogyó, 1-2 evőkanál olaj.
1. A szarvashúst megmossuk, leitatjuk róla a vizet és keskeny, hosszú csíkokra vágjuk. Megszórjuk borssal, kakukkfűvel és tört borókabogyóval, rálocsoljuk az olajat, összeforgatjuk és jól záró edényben 4-5 napig hűtőszekrényben érleljük. Közben napjában legalább egyszer átforgatjuk.
2. A pácból kivett húst lábosba tesszük és folyamatosan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Enyhén sózzuk, kevés vizet öntünk alá, és kb. másfél óra alatt lassú tűzön puhára pároljuk.
3. A szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, beletesszük a vörösáfonya-befőttet és a már puha húst, ráöntjük a vörösbort és összefőzzük. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, még fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, végül beletesszük a kockára vágott narancsot és készre főzzük.
4. Burgonyafánkkal és vörösborban fojtott körtével tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése