Szép dísze lehet a karácsonyi asztalnak Simonfi Ildikó csillagkalácsa, de a pompás kalács más ünnepi alkalomra is elkészíthető.
Elkészítési idő: 2 óra. A karácsonyi csillagot megidéző kalács szép dísze lehet az ünnepi asztalnak.
Kalácstészta: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 2 dl tej, 1 dl olaj.
Töltelék: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 kiskanál fahéj.
1. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, és összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval, a cukorral és az olajjal. Kb. 40 percig kelesztjük, amíg duplájára nő.
2. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és 4 lehetőleg egyforma kerek lapot nyújtunk belőle.
3. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, egyharmadát rákenjük az egyik lapra, majd meghintjük a fahéjjal. Befedjük a másik lappal, azt is megkenjük a vajas krémmel, és befedjük a harmadik lappal, amire rákenjük a maradék krémet, majd beborítjuk az utolsó lappal.
4. Az összeragasztott lapokat körben 16 egyenlő részre osztva – mint a tortaszeletet – bevágjuk, és a szeleteket megcsavarjuk.
5. Tojássárgájával megkenjük, és még 15 percet pihentetjük.
6. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
Jó tudni!
• A vajkrém helyett használhatunk diót, lekvárt, mogyorókrémet.
• A fenti adagból kb. félkilós kalács lesz, ha nagyobb csillagot szeretnénk, növeljük a mennyiséget.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése