2014. december 12., péntek

Mákvirágkalács

Ha netán már meguntuk a szokványos bejglit, de mégsem szeretnénk, hogy kimaradjon a karácsonyi asztalról, készíthetünk mákvirágkalácsot. Simonfi Ildikó kolléganőnk utasításait követve magunk is elkészíthetjük a pompás süteményt, ami a karácsonyi asztal dísze is lehet.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Hagyományos karácsonyi ízvilágú díszes sütemény. 

Kalácstészta: 35 dkg liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor. 
Töltelék: 15 dkg darált mák, 0,5 dl forró tej, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj. 

1. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. 
2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót és a porcukrot, majd a tejjel sima tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a mákot a cukorral összevegyítjük, a forró tejjel leforrázzuk, és hűlni hagyjuk. 
4. Ha a tészta kellően megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, elterítjük rajta a kihűlt tölteléket, és szorosan feltekerjük. 
5. A tekercsből kört formázunk, a végeit összezárjuk, és 2-3 cm távolságban bevagdossuk. 
6. A bevágott szeleteket kiforgatjuk, megkenjük tojássárgájával, és még 15 percet pihentetjük. 
7. Előmelegített, 180 fokos sütőben pirosra sütjük. 

Jó tudni! 
• Figyeljünk, hogy a kalács tésztája ne legyen lágy, a tölteléke ne legyen híg, mert akkor nem lehet formázni. 
• A mákvirág közepét hagyhatjuk lyukasan is, de ki is lehet tölteni egy alma nagyságú tésztával.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: