Van az úgy, hogy néha egy-egy régi receptet érdemes "leporolni", kissé felújítani és máris ízletes új ételt nyerünk. Ezt tette Orosz Anna, háromszéki kolléganőnk is, aki a hagyományos kapros lepényt újította fel és let belőle ez pompás, ízletes kenyérlepény.
Elkészítési idő: 1,5-2 óra. A háromszéki kapros lepény felújított változata, amit ha házi hozzávalókból készítünk, közelebb kerülünk a hagyományos, paraszti ízvilághoz.
50 dkg kenyér, 4 dl tej, 40 dkg juhtúró, 3 tojás, egy csokor friss kapor, só, 10 dkg füstölt szalonna, fél teáskanál só.
1. A kenyeret apró kockára vágjuk és a tejben beáztatjuk.
2. A túrót összekavarjuk a tojások sárgájával, sóval és az apróra vágott kaporral.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
4. Óvatos mozdulatokkal összekavarjuk az áztatott kenyeret, a túrókrémet és a tojáshabot.
5. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, felét egy kalácssütő tepsi aljába rakjuk, beletesszük a masszát, egy evőkanállal egyenesre simítjuk a tetejét, végül rászórjuk a maradék szalonnát.
6. Előmelegített sütőben 30-45 percet sütjük. Akkor készült el a felfújt, amikor a szalonna a tetején megpirult.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése