2013. június 22., szombat

Sárgabaracklekvár

Már lehet nagyon finom sárgabarackot is vásárolni a piacon, tegnap vettem három kilót és befőztem lekvárnak, de még veszek, mert ez a legfinomabb lekvár. Süteményekben nagyon finom, de használhatjuk palacsintákba, fánkokba, vagy fogyaszthatjuk egyszerűen friss kenyérre kenve is kakaóval vagy tejjel.

Elkészítési idő: kb. 2 óra. Zamatos lekvár, sütemények, palacsinták, fánkok és torták ízesítésére kiváló, de pompás reggeli kenyérre kenve egy csésze tej vagy kakaó mellé is.

2 kg sárgabarack, 1,2 kg cukor, szalicil. 

1. A barackot alaposan megmossuk és kimagozzuk.
2. Húsőrlőn ledaráljuk, és egy lábosban lassú tűzön kb. 1 óra alatt sűrűre főzzük. Beletesszük a cukrot, és még kb. 15 percig főzzük.
3. Forrón tiszta üvegekbe rakjuk, a tetejükre pici szalicilt szórunk, lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni! • A cukrot csak a végén adjuk a lekvárhoz, így a gyümölcs megőrzi élénksárga színét.

Nincsenek megjegyzések: