2023. április 15., szombat

Vajas natúrburgonya

 

A vajas natúrburgonya vagy vajban párolt pityóka - ahogy felénk, Székelyföldön mondják - az egyik legnépszerűbb köret, főleg nyári időszakban újpityókából. 

Hozzávalók

1 nagy- vagy 2 közepes burgonya személyenként, fél diónyi vaj, só, bors, petrezselyemzöld, ízlés szerint. 
 
Elkészítése

1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és nagy kockára vágjuk. 
2. Annyi ízlés szerinti sós vízben, amennyi majdnem ellepi, puhára főzzük. 
3. Leszűrjük, még forrón rátesszük a vajat, ízlés szerint fűszerezzük petrezselyemzölddel és borssal, majd átforgatjuk. 
 
Jó tudni! 

• A burgonya fövési ideje a forrástól számítva 20 perc. Ha túlfő, könnyen széteshet, és nem mutat jól a tányéron. 
• A burgonya fövő levét ne öntsük el, felhasználhatjuk különféle zöldséglevesekhez.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: