Tudták, hogy a csalán rendkívül gazdag különféle ásványi sókban és több vasat tartalmaz, mint a spenót? Nem tudni, hogy nagyanyáink mennyire voltak tisztába a csalán ezen nemes tulajdonságával, tény viszont, hogy a sarjadzó, zsenge csalánból igencsak finom ételeket készítettek, kezdve a levesektől a főzelékig. Többek közt olyan csalánfőzeléket, ami Alíz képén látható.
Elkészítési idő: 30-40 perc. Noha nagyon finom a csalánfőzelék, fogyasztásra csak a zsenge, frissen kibújt levelek alkalmasak, szedéséhez húzzunk gumikesztyűt.
Főzelék: kb. 1 kg zsenge csalánlevél, 2-3 cikk fokhagyma, 2-3 dl tej, só, 1-2 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál olaj, ecet és cukor.
Suszterpityóka: személyenként 1 nagy burgonya, olaj, a sütéshez.
1. A csalánleveleket leszedjük a száráról, alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben meglobbasztjuk.
2. Az apróra vágott fokhagymát pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a leszűrt, apróra vágott csalánt, és összekavarjuk.
3. A lisztből kevés olajon világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és a csalánhoz adjuk. Sóval, ecettel és kevés cukorral ízesítjük, majd pépesre forraljuk.
4. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag, kerek szeletekre vágjuk, majd a vizétől leitatva, bő, forró olajban ropogósra sütjük. Sütés után sózzuk és borsozzuk.
5. A csalánfőzeléket tükörtojással és a suszterpityókával tálaljuk.
Jó tudni!
• A csalán fövő levét ne dobjuk el, ugyanis hajmosásra alkalmas.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése