Sokan nem kedvelik a birkahúst, pedig nagyon finom, igazi karakteres hús. Íze, illata van és pompás ételek készíthetők belőle, mint például ez a birkacsorba, amit Alíz készített.
Elkészítési idő: 1 óra. Savanykás, gazdagon zöldségelt hagyományos erdélyi leves, főleg a juhhúskedvelőknek ajánljuk.
60-70 dkg birkalapocka és kövérkés húsdarabok, 1 kisfej hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, fél karalábé, fél zeller, maréknyi zöldborsó, maréknyi zöldbab, 0,5 l paradicsomlé, 2 szál lestyánlevél, 1-2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ételízesítő, só.
1. A birkalapockát és a kövérkés húsdarabokat hártyáitól megtisztítjuk, átmossuk és bő vízben az ételízesítővel feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik.
2. Amíg a hús fő, megtisztítjuk és megmossuk a zöldséget. A sárgarépát és petrezselymet tetszés szerint karikára vagy kockára vágjuk, a zellert, hagymát és karalábét kockára vágjuk.
3. A zöldséget az olajon megdinszteljük, feltöltjük a húslével, ízlés szerint sózzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul.
4. Hozzáadjuk a lestyánlevelet és a paradicsomlevet, felforraljuk a levest, végül pedig beletesszük a csontról leszedett, kockára vágott húsdarabokat.
Jó tudni!
• Mivel márciusban még nincs friss zöldborsó és zöldbab, használhatunk mélyfagyasztott zöldséget, de nyári időszakban föltétlenül frissel készítsük.
• Aki szereti a lestyánt, megszórhatja a levest finomra vágott lestyánzölddel is.
• Paradicsomlé helyett savanyíthatjuk a levest korpaciberével vagy citromlével is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése