2014. június 28., szombat

Hagymaránték (hagymatokány) puliszkával

Végtelenül egyszerű, de nagyszerű étel. Székelyföldön ezt az ételt főleg meleg reggelinek vagy vacsorának fogyasztják. J. Ildikó pompás, egyszerű ételét azért készítette el, hogy ne menjenek feledésbe nagyanyáink ételei. Érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: 20 perc. Ízletes, laktató étel, amit hajdanán reggelire vagy vacsorára szolgáltak fel. 

Hagymaránték: 4 nagyfej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, só és bors. 
Puliszka: 1 l víz, 25-30 dkg kukoricadara, só ízlés szerint. 

1. A hagymát megpucoljuk és laskára vágjuk. 
2. A felvágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, és kevés vizet töltve alá fedő alatt puhára pároljuk. Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 
3. A puliszkához a vizet a sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, majd folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg elválik az edény falától. 
4. Salátával vagy savanyú uborkával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A hagymarántékot készíthetjük szalonnazsíron is, és tetszés szerint gazdagíthatjuk friss zöldpaprikával, 1-2 felvert tojással, de akár kolbászkarikákkal vagy gombával is.

Jó étvágyat! 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...


ez igen finom

Unknown írta...

Túrót is szoktam hozzá adni, úgy még finomabb 👍😁

Unknown írta...

Édesanyám szókott hozzáadni 1 kiskanál lisztet(mikor elpárológ a viz)és kevés tejet vagy tejfölt.Így krémesebb.