2014. június 19., csütörtök

Zöldbableves

Nagyanyáink konyhája a józan paraszti ész diktálta alapelveken működött. Magyarán mindig azt főztek a családnak, ami éppen termett a kertben, ami az adott időszakban a legolcsóbban, legegyszerűbben elérhető volt. Mi is ezt az elvet követjük, és K. Réka is ezt követte, amikor elkészítette ezt az egyszerű, de nagyszerű zöldbablevest. 

Elkészítési idő: 50 perc. Az ízletes levest télen is el lehet készíteni konzervből vagy fagyasztott zöldbabból, de a friss zöldségből készült leves az igazi. 

50 dkg zöldbab, 3-4 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 tojás, só, bors, cukor, ecet, 0,5 dl olaj, 2-3 evőkanál liszt, tejföl és petrezselyemzöld. 

1. A babot megpucoljuk, megmossuk, 2-3 centis darabokra törjük, majd enyhén sós vízben főni tesszük.
2. A sárgarépát és a hagymát megpucoljuk, megmossuk, darabokra vágjuk, a leveshez adjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
3. Elkészítjük a rántást: megforrósítjuk az olajat, beletesszük a lisztet, aranysárgára pirítjuk, hideg vizet öntünk hozzá, és a leveshez töltjük. 
4. A tojást felverjük egy evőkanál ecettel, és a forró leveshez adjuk. 
5. Ízlés szerint cukorral és ecettel ízesítjük. Tejföllel, petrezselyemzölddel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: