Nem véletlen, hogy éppen ez a leves került ma sorra, ugyanis ezzel nyertük meg tavaly a Csíki Pityókafesztivál nagydíját, a Vándorserleget. Most ismét készülünk a pityókafesztiválra, aki eljön Csíkszeredába, egy kis szerencsével meg is kóstolhatja, amit főzünk.
Elkészítési idő: 40 perc. A székely ember úgy szereti a levest, ha a kanál megáll benne. Ez a leves lényegében az örmény ángádzsáborleves székelyesített változata, tartalmas, laktató leves örmény fűszerrel.
Elkészítési idő: 40 perc. A székely ember úgy szereti a levest, ha a kanál megáll benne. Ez a leves lényegében az örmény ángádzsáborleves székelyesített változata, tartalmas, laktató leves örmény fűszerrel.
1. Megpucoljuk a sárgarépát, hagymát és burgonyát. A sárgarépát és hagymát apró, a burgonyát nagy kockára vágjuk.
2. Előfőzzük a szárított vargányát, és apróra vágjuk.
3. A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a sárgarépát, megszórjuk paprikával, és felöntjük húsalaplével.
4. Amikor a leves felfőtt, hozzáadjuk a burgonyát és ha szükséges, sózzuk.
5. Amikor a burgonya roppanósra főtt, hozzáadjuk a lebbencstésztát és a gombát, majd addig főzzük, amíg a tészta is megfő.
6. Végül a hurutot feloldjuk a tejfölben, és legírozzuk vele a levest.
Jó tudni!
• Aki hurutosabban szereti, többet is tehet bele, aki kevésbé, az tegyen több tejfölt. Illetve az asztalra tehetünk még tejfölt és külön reszelt hurutot, hogy mindenki saját ízlése szerint utóízesíthesse.
• Hurutot minden szombaton lehet vásárolni a gyergyószentmiklósi zöldségpiacon.
Jó étvágyat!
7 megjegyzés:
mi az a hurut?
A hurut a legrégebbi ételízesítő. Hosszasan érlelt tejből, sok petrezselyem- és zellerzölddel készül. Általában levesek ízesítésére használják.
"Hurut az örmények étel ízesítője"ezt kell beírni a keresőbe és ott bővebben leírja,hogy kell készíteni
Imre Bajkó: a blogon is megvan a hurut receptje, nem kell beírni semmilyen keresőbe. Itt van: https://szekelykonyha.blogspot.ro/2013/08/hurut-az-ormenyek-etelizesitoje.html
Nagyon imádom
Imádom többször főzök
Megjegyzés küldése