Amint a cím is sejteti, a hagyományok és az újdonságok keveredéséről írtam vezércikket bő tíz évvel ezelőtt, természetesen a székely konyha vonatkozásában. Átolvastam, s amit akkor írtam ma sem látom másként, noha sok víz lefolyt azóta a Maroson és sok minden megváltozott.
A Siklódy Ferenc grafikus által készített címlapon Rácz Erzsébet, a Székely Konyha Egyesület akkori elnöke látható.
Alighogy megjelent a Székely Konyha első lapszáma, máris érkeztek a visszajelzések, amelyeket köszönünk, hiszen ezek az olvasók érdeklődését jelzik kis gasztromellékletünk iránt. Elképzelhetőnek tartom, hogy a gasztronómia nem tartja számon a székely konyhát a nagy nemzetek konyháinak sorában, mi viszont tudjuk, hogy vidékünkön még ma is főznek olyan ételeket, amelyek nem lelhetők fel egyik nemzet kulináris kultúrájában sem. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy teret biztosítsunk azoknak a régi recepteknek, amelyeket nagyanyáink, dédanyáink még ismernek és őriznek megsárgult lapokon, hiszen ezáltal mások is megismerhetik a mi ételeinket. De akár azt is megtudhatják, hogy a székelygulyásnak kevés köze van a székelységhez és a székely ételekhez, mert a közismert történet szerint ezt az ételt egy budapesti Székely nevű vendéglőtulajdonos nevéhez kötik, aki talán épp március idusán főzte össze a párolt káposztát a pörkölttel, és tálalta vendégeinek, akik között állítólag Petőfi is ott volt. Miért kínálunk mégis narancsból és grépfrútból készült ételeket, ha Székely Konyha a melléklet neve, és fontosnak tartjuk hagyományaink megőrzését? Egyszerűen azért, mert mában élünk, és most már hála Istennek a székelyföldi zöldségeseknél is lehet déligyümölcsöt vásárolni, a székely gazdasszonyok pedig mindig is nyitottak voltak az újra, amellett, hogy tisztelik a hagyományokat. Mi is ezt tesszük: tiszteljük hagyományainkat, ezért külön rovatot szántunk a hagyományos, régi recepteknek, ugyanakkor nyitottak vagyunk az újra, azokra az éppen aktuális kulináris trendekre, amelyek adott időszakban foglalkoztatják a világ bármely részén élő háziasszonyokat.
Kis csapatunk a márciusi lapszámban is őrzi ezt az irányvonalat. Mivel húsvét közeleg, hangsúlyosak az ünnepi ételek, amelyek között egyaránt találnak hagyományosat és újszerűt is.
Áldott húsvéti ünnepeket minden Kedves Olvasónknak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése