2021. január 5., kedd

Csíkos krémes

 

Egy finom süti mindig jól jön. Noha kissé munkás Rita csíkos krémese, megéri elkészíteni, mert az ízélmény minden fáradtságért kárpótol. 
Hozzávalók

A diós piskótához: 1,5 dl tejföl, 1 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál darált dió.  
A mákos piskótához: 1,5 dl tejföl, 1 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál darált mák.   
A kakaós piskótához: 1,5 dl tejföl, 1 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaó.  
A krémhez: 1 liter tej, 8 evőkanál gríz (búzadara), 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj, vagy margarin, 25 dkg porcukor.  
A díszítéshez: tortadrazsé, csokoládéreszelék, vagy glazúr. 
 
Elkészítése

1. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet és a sütőport. Simára keverjük, végül hozzáadjuk a darált diót, majd a masszát kikent, vagy sütőpapírral bélel tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. 
2. Míg az első tészta sül, az előbbihez hasonló módon elkészítjük a második masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Illetve ugyanígy járunk el a kakaós lap esetében is. 
3. A rendre elkészülő piskótákat tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. 
4. Amíg a piskóták sülnek vagy hülnek, elkészítjük a krémet: a tejből és grízből egyszerű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük. A vajat a cukorral habosra kavarjuk és belekeverjük a kihűlt tejbegrízbe. 
5. A krémet három részre osztjuk, és úgy töltjük meg a lapokat vele, hogy a kakaós lap középre kerüljön. 
6. A sütemény tetejét megkenjük a maradék krémmel, rászórjuk a csokireszeléket, vagy a drazsét. 
 
Jó tudni! 

• Ha glazúrral készítjük, akkor két részre osztjuk a krémet, és a tetejét glazúrral bevonjuk.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések: