2021. január 4., hétfő

Egyszerű tárkonyos fehérbableves

 

Székelyföld kedvenc téli leveseinek egyike a bableves, avagy paszulyleves, fuszulykaleves, amit többféle babból többféleképpen készítenek. Alíz ezalkalommal tárkonyosan és vékony paparikás rántással készítette, de lehet ezt ún. fehér lére fűszerpaprika és rántás nélkül egyszerűen habarással is készíteni. Hozzávalók

A leveshez: 50 dkg fehér bab, 40-50 dkg füstölt sertéscsülök, 1 fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 evőkanálnyi ecetes tárkony, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl, só. 
A rántáshoz: 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír vagy 2-3 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika 

Elkészítése 

1. A babot megpucoljuk, megmossuk és előző este beáztatjuk. 
2. Másnap hideg vízben főni tesszük, a kockára vágott csülökkel együtt. 
3. Ha felforrt, beletesszük az apróra vágott hagymát, óvatosan sózzuk, hiszen a csülök is sós, majd csendes tűzön addig főzzük, amíg a bab és a hús megpuhul. 
4. Ekkor fűszerezzük apróra vágott fokhagymával és finomra vágott tárkonnyal, majd berántjuk a lisztből, zsírból és pirospaprikából készített rántással. 
5. Legvégül a mustárt elkavarjuk a tejföllel és hígítjuk kevés levessel, majd ezt is a többihez töltjük. Tálaláskor tárkonyecetet adunk mellé, lilahagymát és még tejfölt. 

Jó tudni! 

• A bableves annál finomabb, minél nagyobb mennyiségben készül. 
• Ha fagyasztani is szeretnénk a bablevesből, mielőtt berántanánk és tejfölöznénk a levest, vegyük ki azt a mennyiséget, amit a fagyasztóba szántunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: