Kezdjük a hetet egy jó levessel. A sárgaborsóleves nem csak finom, hanem elkészíteni is egyszerű, lényegében semmi más nem kell hozzá csak sárgaborsó és füstölt csont.
Elkészítési idő: 1,5 óra. Nagyon finom, tömör téli leves, amihez másodiknak fánk talál.
Leves: 50 dkg sárgaborsó, 1 füstölt csülök (kb. 1 kg-os), só, szemes bors, szárított kaporszár, 1-2 cikk fokhagyma.
Hagymás rántás: 1-2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 kisfej hagyma, pirospaprika.
1. A sárgaborsót előző este megpucoljuk és hideg vízben beáztatjuk.
2. Másnap a borsót, a füstölt csülökkel együtt, hideg vízben főni tesszük.
3. Ha felforrt, ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük szárított kaporszárral, teatojásba tett szemes borssal, illetve zúzott fokhagymával, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.
4. Ha a csülök megfőtt, kiemeljük a levesből, kicsontoljuk, kockára vágjuk és visszatesszük.
5. Elkészítjük a hagymás rántást: egy kanál zsíron pirítani kezdjük a lisztet, amikor szép világos zsemleszínű, beletesszük az apróra vágott hagymát, és tovább pirítjuk, míg a hagyma is pirulni kezd. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, és berántjuk vele a levest.
6. Tálaláskor tejfölt adunk mellé.
Jó tudni!
• Hogy a rántás ne legyen csomós, szórjunk bele pici sót!
• A rántást mindig hideg vízzel töltsük fel!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése