Ezzel a jó kis szerencsehozó lencselevessel kívánunk boldog, sikerekben bővelkedő, új évet minden Kedves Olvasónknak! A szerencsehozó leveske minden újév napján elkészül a borszéki Korona Panzióban - ez idén sem volt másként. Aki pedig készíti, az nem más, mint lapunk felelős szerkesztője.
Elkészítési idő: 50 perc. Divatos leves mostanság, aminek egyes kultúrákban szerencsehozó szerepe van, ha újév napján fogyasztják.
Leves: 30 dkg lencse, 20 dkg füstölt kolbász, 1 kisfej hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szeletke zeller, 1 cikk fokhagyma, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál szemes bors, 1 mokkáskanál köménymag, só, diónyi zsír.
Rántás: 1 evőkanál liszt, kevés zsír, késhegynyi pirospaprika.
1. A lencsét megpucoljuk és egy éjszakára beáztatjuk hideg vízben.
2. A kolbászt karikára vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk, amíg a paprikás levét kiengedi.
3. Hozzáadjuk a lencsét, feltöltjük hideg vízzel és felforraljuk.
4. Ha felforrt a leves, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és teatojásba zárva a szemesborsot meg a köménymagot.
5. Amíg a leves fő, megpucoljuk a gyökérzöldségeket, kockára vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, majd a fövő ételhez adjuk a zúzott fokhagymával együtt.
6. Ha minden puhára főtt, vékony, paprikás rántással berántjuk a levest.
Jó tudni!
• Ha nincs teatojás, egy kis gézdarabba kötözve főzzük a levesbe a szemesborsot és a köménymagot.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése