Januárban még tart a disznóvágások időszaka, a mészárostokány, mocsos tokány vagy lesipecsi az az étel, ami a frissen vágott disznóból elsőként készül. Székelyföldön, a legtöbb településen ez az az étel, aminek kötelező módon el kell készülnie addig, amíg a mészáros feldarabolja a disznót és elsózza a méretes cseberben a finom szalonnát, füstölt húsokat.
Elkészítési idő: 1 óra. Az erdélyi disznóvágások hagyományos tokánya, mészáros tokánynak is nevezik, mivel ez az első étel, amit a frissen vágott disznóból készítenek.
80 dkg tokapecsenye, 1 evőkanál zsír, 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, só, bors.
1. A friss vágásból származó tokapecsenyét, anélkül, hogy megmosnánk, kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
2. A zsíron a húst addig pirítjuk, amíg a saját leve elfő, ekkor hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, végül rászórjuk a zúzott fokhagymát is.
3. Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.
Jó tudni!
• Csak a friss vágásból származó tokapecsenyét nem kell megmosni – ezért is mocskostokány a neve.
• Elkészíthető hentesnél vásárolt tőkehúsból is, de soha nem lesz olyan különösen jó íze, mint disznóvágáskor.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése