Kitűnő téli levest készített M. Réka - a közelgő hét végére akár be is tervezhetjük vasárnapi levesnek.
Elkészítési idő: kb 1-1,5 óra. Tartalmas, finom téli leves, amit akár ünnepnapokon is tálalhatunk.
Leves: 20-30 dkg húsos füstölt csont vagy sonka, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 kis fejhagyma, só, bors, tejföl, tárkony, kevés zsír.
Csipetke: kb. 10 dkg liszt, 1 tojás.
1. A húsos füstölt csontot vagy sonkát hideg vízben főni tesszük.
2. Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojást összegyúrjuk a liszttel, hogy rétestészta keménységű tésztát nyerjünk. Ezután egy tiszta abroszra apró „galuskákat” szaggatunk és szikkadni hagyjuk, míg a levest előkészítjük.
3. Megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró, a gyökérzöldségeket nagyobb kockára vágjuk.
4. Ha megfőtt a húsos csont vagy sonka, leszűrjük, a csontról leszedegetjük a húst vagy sonkát, és kockára vágjuk.
5. A hagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet, felöntjük a csontlével és felforraljuk.
6. Ha felforrt, hozzáadjuk a csipetkét, végül a füstölt húst, és készre főzzük a levest.
7. Ha a leves készre főtt, tárkonnyal és tejföllel ízesítjük.
Jó tudni!
• A csipetkét helyettesíthetjük grízgaluskával, ha azt jobban kedveljük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése