A kiváló maradékhasznosító levest Alíz készítette. Olyankor érdemes főzni, ha a sonkát főzünk, hiszen a maradó lé adja meg az ízét a nagyszerű levesnek.
Elkészítési idő: 30 perc. Vidékünk kedvenc leveseinek egyike, egyszerűségében rejlik nagyszerűsége.
Leves: 1 kg burgonya, 3 l sonkalé, 2-3 cikk fokhagyma, csipetnyi ecetes tárkony, 1 dl tejföl, só, bors, kevés tej, ecet.
Galuska: 5-6 evőkanál liszt, 1 tojás.
1. A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk és a tárkonnyal együtt apróra vágjuk.
2. A sonkalét felforraljuk, hozzáadjuk a burgonyát, ha szükséges sózzuk, majd puhára főzzük.
3. Ezalatt elkészítjük a galuskát: a lisztet egy tálban összekavarjuk a tojással és annyi vízzel, hogy sem túl kemény, sem híg, kanállal szaggatható masszát nyerjünk.
4. A galuskamasszából egy evőkanálnyit meghagyunk, a többit nokedliszaggatóval vagy kanállal beleszaggatjuk a fövő levesbe, ízesítjük finomra vágott tárkonnyal és fokhagymával, majd addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére.
5. A meghagyott galuskamasszát kevés tejjel hígítjuk, majd besűrítjük vele a levest, végül hozzáadjuk a tejfölt, és felforraljuk.
6. Tálaláskor tejfölt, borsot és ecetet kínálunk mellé.
Jó tudni!
• Tárkonyos pityókaleves készítéséhez bármilyen füstölt hús leve használható, de akár vízzel is készíthetjük.
• A fokhagymát és a tárkonyt mindig a végén adjuk a leveshez, így nem illan el a fűszerek aromája.
• Figyeljünk, hogy a levesben a burgonyát ne főzzük szét!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése