2018. január 27., szombat

Tárkonyos paszulylevest, párolt füstölt sertéscombot rántott pityókával és farsangi fánkot készítettünk a csíkszépvízi Gál Gizellával



Utóbb Csíkszépvízen járt a Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjának forgató stábja és Gál Gizella helyi fodrásznővel készítettünk finom farsangi ételeket. A tárkonyos paszulyleves hagyományos téli ételnek számít Székelyföldön, és még mindig nagyon sokan a benne főtt füstölt húsból készítenek hozzá másodikot. Gizike ezt mutatja meg a kisfilmben és mivel farsang van, természetesen sütöttünk fánkot is.

Tárkonyos fehérpaszulyleves zöldségesen 


Hozzávalók

A leveshez: 50 dkg fehér bab, 80 dkg füstölt sertéscomb, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 4-5 burgonya, só, 1 evőkanál ecetes tárkony, illetve 1 tojás.
A rántáshoz: 2 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál zsír.

Elkészítése 

1. A fehér babot megpucoljuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. A füstölt sertéscombot hideg vízben beáztatjuk.
2. Másnap hideg vízben főni tesszük a babot és a füstölt húst.
3. Amíg a bab és a hús fő, megpucoljuk a zöldségeket, és kockára vágjuk.
4. Ha a bab és a hús már félpuhára főtt, hozzáadjuk a gyökérzöldségeket és a hagymát, majd tovább forraljuk.
5. Ha hús megfőtt kiemeljük a levesből, és ha szükséges, sózzuk a levest. Ekkor adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát is, majd puhára főzzük az egészet.
6. Közben a réteslisztből a zsíron elkészítjük a rántást és sűrítjük vele a levest.
7. A végén adjuk hozzá a finomra vágott ecetes tárkonyt és belecsurgatjuk a felvert tojást.
8. Tálaláskor tejfölt, ecetet és hagymát adunk melléje.

Jó tudni! 

• A levest nem szabad megsózni az elején, mert a füstölt hús sós! Mielőtt sóznánk, kóstoljuk meg a levest.
• Gizike szerint nem lesz csomós a rántás, ha réteslisztből készítjük.

Párolt füstölt sertéscomb rántott pityókával 


Hozzávalók 

A párolt füstölt sertéscombhoz: 80 dkg füstölt sertéscomb.
A rántott pityókához: 1,5 kg főtt burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 kis fej hagyma, só, bors, fűszerpaprika. 

Elkészítése 

1. A füstölt sertéscombot puhára főzzük a bablevesben.
2. Amíg a hús fő, a főtt burgonyát meghámozzuk, megreszeljük, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk.
3. A zsíron üvegesre dinszteljük az apró kockára vágott hagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, majd beleforgatjuk a reszelt burgonyát. Addig kavarjuk, amíg jól összevegyül a hagymás zsírral és teljesen átforrósodik a burgonya.
4. Tálalásig előmelegített sütőben tartjuk melegen.
5. Ha a füstölt sertéscomb puhára főtt, kiemeljük a levesből és felszeleteljük.
6. A felszeletelt sertéscombot a paprikás zsírban átforgatott burgonyával tálaljuk és savanyúságot adunk melléje.

Jó tudni! 

• A rántott pityóka székely krumpliként szerepel a vendéglők étlapján, és készülhet úgy is, hogy a krumplit felszeletelve forgatják bele a paprikás-hagymás zsiradékba.
• Zsír helyett használhatunk olajt is a rántott pityóka készítéséhez.
• A füstölt húst, miután felszeleteltük, kevés zsíron megpiríthatjuk.

Farsangi fánk 


Hozzávalók 

50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj, csipetnyi só; illetve olaj, a sütéshez, porcukor és baracklekvár.

Elkészítése 

1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukrozott, langyos tejben.
2. Ezalatt a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot és szárazon összekeverjük.
3. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, beletesszük a tojássárgájákat és a maradék tejet, majd a tésztát alaposan kidolgozzuk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat és a dagasztó tálban 40 percig kelesztjük.
4. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, további 20 percet kelesztjük, mindegyik közepébe ujjunkkal lyukat nyomunk, majd bő, forró olajban kisütjük.
5. A kisült fánkok közepébe baracklekvárt teszünk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó tudni! 

• A jó fánk titka, hogy alaposan ki kell dolgozni a tésztát! Ezért addig kell dagasztani, amíg hólyagozni, szálasodni kezd!
• Előbb fedő alatt süssük a fánkokat, majd megfordítva fedő nélkül, mert így lesz csík a közepére.
• Az olaj ne legyen nagyon forró, mert sötétek lesznek a fánkok!
• Mindig a lyukas felével lefelé kezdjük a sütést!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: