Ez is zakuszka, méghozzá igencsak különleges ízvilágú és állagú! Ugyanis mézet tartalmaz, amitől az állaga zselatinossá válik, ugyanakkor a benne lévő csípős hozzávalóktól kellemesen csípős ízvilágú lesz. Ezt a zakuszkát azonban nem friss kenyérrel vagy pirítóssal fogyasztjuk, hanem kimondottan húsok mellé ajánljuk.
Elkészítési idő: 2 óra. A Zakuszkaparti különleges zakuszka kategóriájának díjnyertes receptje, amit a vetélkedő abszolút győztese, a gyergyóalfalvi Baricz Magdolna készített. A különleges ízvilágú zakuszkát húsok mellé ajánlja.
1 kg piros kápiapaprika, 0,5 kg piros csípőspaprika, 1,5 dl ecet, 75 dkg cukor, 4 evőkanál méz, 1 kiskanál só.
1. A kápiapaprikát és a csípőspaprikát megmossuk, magházuktól megtisztítjuk és ledaráljuk.
2. A ledarált paprikához öntjük az ecetet, és kb. fél órát pároljuk, közben többször is megkavargatva. Ezután szitába öntjük és az ecetes levét lecsepegtetjük.
3. Miután lecsepegett a leve (kb. fél óra múlva) egy edényben újra főni tesszük, közben hozzáadjuk a sót és a cukrot. Amikor a paprikakrém kezd összeállni, beletesszük a mézet is, majd néhány percig tovább főzzük.
4. Forrón kis üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Jó munkát, majd jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése