2018. február 12., hétfő

Házilaskát készítettünk Ferencz (Tölgyesi) Erzsébettel és finom böjtös ételeket készítettünk belőle


Hajdanán Székelyföldön a téli napokon készítették a háziasszonyok száraz tésztákat egész évre. Ma már sokféle metélt meg egyéb formájú száraz tésztát lehet vásárolni, és nagyon kevesen fognak hozzá a tésztakészítéshez. Pedig a házilag készített tésztának - avagy laskának, ahogy mi székelyek mondjuk - sokkal jobb az íze, az állaga, mint a kereskedelemben kaphatónak. Erről személyesen is meggyőződhettünk utóbb, amikor a Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjának stábja Gyergyószentmiklóson Ferencz (Tölgyesi) Erzsébetnél forgatott.

Laskakészítés 


Hozzávalók 

1 tojáshoz kb. 10 dkg liszt. 

Elkészítése 

1. A tojást alaposan felverjük, majd apránként hozzákavarjuk a lisztet. Amikor már annyi lisztet adtunk hozzá, hogy nem tudjuk kavarni, kézzel gyúrjuk a tésztához a maradékot. Addig gyúrjuk, míg nem túl kemény, de a kéztől elváló, könnyen nyújtható tésztát nyerünk. 
2. A tésztát sodrófával annyira vékonyra nyújtjuk, hogy rajta keresztül lássuk a deszka mintázatát. 
3. Ezután a tésztát szikkadni tesszük, de figyelünk arra, hogy csak annyira száradjon meg, hogy amikor felgöngyöljük, ne törjön. 
4. A felgöngyölt tésztát tetszés szerint felvágjuk. Vagyis ha cérnametéltet akarunk, akkor éles késsel szép vékonyra vágjuk, ha szélesmetéltet akarunk, akkor kb. fél centi szélességűre vágjuk. Ha kocka alakút szeretnénk, akkor derelyevágóval kockára vágjuk, ha pedig zabszemtésztát szeretnénk, előbb valamivel vékonyabb csíkokra felvágjuk, mint a szélesmetéltnek, aztán rézsútosan apró zabszem alakú tésztadarabkákat vágunk. Ha lúdgégetésztát akarunk készíteni, a tésztát előzetesen nem szárítjuk, hanem nyújtás után kb. 1 centi szélességűre felvágjuk, majd kötőtű végére göngyölünk a tésztacsíkból keveset és bordán, azaz egy barázdált eszközön formázzuk. 
5. A megformázott tésztát máris kifőzhetjük és használhatjuk az ételhez. A maradékot tiszta abroszra terítjük és megszárítjuk. 

Jó tudni! 

• Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát készíteni, mert megszárítva nagyon sokáig eláll. 
• Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor minden három tojáshoz teszünk még egy fél tojáshéjnyi, azaz kb. kiskanálnyi vizet. 

Hurutos-laskás pityókaleves 


Hozzávalók 

1-2 sárgarépa, 1 kis hagyma, 4-5 burgonya, 1 hurut, 1-2 evőkanál olaj, 5-10 dkg házi szélesmetélt, só; illetve tejföl, ízlés szerint. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát hasábokra, a hagymát és burgonyát kockára vágjuk. 
2. A sárgarépát és a hagymát bő, enyhén sós vízben főni tesszük, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát is, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. 
3. Ha már a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a szélesmetéltet is, majd puhára főzzük. 
4. Ezalatt a hurutot megreszeljük, kevés olajon megfuttatjuk, feltöltjük kevés forró levessel, majd a fövő ételhez adjuk. 
5. A levest forrón tálaljuk, tejfölt adunk mellé. 

Jó tudni! 

• A levest gazdagíthatjuk maréknyi szárított vargányával. Ebben az esetben a vargányát mielőtt a levesbe tennénk a huruttal együtt megfuttatjuk az olajon. 
• A hurut örmény eredetű ételízesítő, hosszasan érlelt tejből, sok zöldfűszerrel készül. 
• Különleges ízt ad a levesnek, ha a szélesmetéltet kevés olajon megpirítjuk mielőtt a levesbe tennénk. 

 Káposztás laska 


Hozzávalók 

1-1,5 kg friss káposzta, 15-20 dkg kocka- vagy szélesmetélt, só, bors, 0,5 dl olaj. 

Elkészítése 

1. A káposztát legyaluljuk, enyhén sózzuk, és állni hagyjuk 1-2 órát. 
2. Ha a káposzta kezdett levet engedni, enyhén kinyomkodjuk, majd forró olajon, fedő alatt megpároljuk. Az elfőtt levét időnként kevés vízzel pótoljuk. 
3. Ezalatt sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd ha már a káposzta megpuhult hozzákavarjuk és frissen őrölt borsot szórunk rá. 
4. A káposztás laskát ízlés szerint megborsozva vagy megcukrozva fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: